Kolendra Siewna (Pol 5g)
Informacje o produkcie
Roślina jednoroczna. Pochodzi z Azji Mniejszej i północnej Afryki. Częścią jadalną są owoce kolendry o specyficznym, korzennym zapachu. Znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym jako przyprawa do konserw mięsnych, dodatek do wędlin. Jest przyprawą do tłustych mięs i pasztetów, dodaje się ją do marynowania ogórków, buraków, grzybów, jest także składnikiem przyprawy do pierników. Ponadto kolendra ma działanie przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne, żółciopędne, uspokajające i wzmacniające. Pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Wymagania: do jej uprawy wybiera się tereny ciepłe, dobrze nasłonecznione, rośnie na każdej glebie z wyjątkiem gleb podmokłych i kwaśnych. Uprawia się z siewu wprost do gruntu. Do zbioru należy przystąpić gdy 1/3 owoców w baldachu jest dojrzała.